Υποτροπιάζον φλεγμονώδες οίδημα παρειάς
24 Ιουλίου, 2022

Υποτροπιάζον φλεγμονώδες οίδημα παρειάς σε παιδί 2 ετών.

Εμμ. Κουδουμνάκης

Πρόκειται για παιδί ηλικίας 2 ετών, το οποίο επισκέφθηκε τον παιδίατρό του λόγω επώδυνης και εξέρυθρης διόγκωσης της αριστερής παρειάς. Η μητέρα παρατήρησε τη διόγκωση από 24ώρου, χωρίς να αναφέρει πυρετό. Η παιδίατρος αφού το εξέτασε, διέγνωσε φλέγμονα παρειάς αριστερά και χορήγησε augmentin για 7 ημέρες. Η κλινική εικόνα βελτιώθηκε από το 2ο 24ωρο, αλλά μετά από 15 ημέρες το παιδί παρουσίασε την ίδια κλινική εικόνα.

Το παιδί παραπέμφθηκε σε μένα από την παιδίατρό του. Παρατήρησα σκληρό επώδυνο και εξέρυρθρο οίδημα στην αριστερή παρειά. Από την επισκόπηση της στοματικής κοιλότητας, φάνηκε στον πόρο της αριστερής παρωτίδας μικρό υποκίτρινο έπαρμα, που θύμιζε πυκνόρρευστο παρωτιδικό έκκριμα.

Με τη μάλαξη της παρωτίδας, παρατήρησα έξοδο ινώδους στοιχείου που θύμιζε ξένο σώμα. Με την λαβίδα hartman, τράβηξα την άκρη του ινώδους στοιχείου και διαπίστωσα με μεγάλη έκπληξη, την ύπαρξη κλωστής 2,8 εκατοστών από “φούντα” μαξιλαριού. Η παρωτίδα παροχέτευσε πυώδες έκκριμα, το οίδημα υποχώρησε αμέσως και μετά τριήμερη χορήγηση αντιβιοτικού από του στόματος, το παιδί είναι εντελώς καλά. Εντύπωση μεγάλη μου προκάλεσε το πώς κατάφερε να εισχωρήσει τόσο μεγάλη κλωστή σε πόρο παρωτίδας σε παιδί 2 ετών.

Δίδαγμα για τους νέους συναδέλφους, να γίνεται σχολαστικός έλεγχος στους παρωτιδικούς πόρους σε περιπτώσεις οιδήματος των παρειών.