6 Σεπτεμβρίου, 2022

Ημέρες και έργα ΩΡΛ Κλινικής “Καραμανδανείου” Νοσοκομείου Παίδων Πατρών.

Το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών (ΓΝΠΠ) «Καραμανδάνειο» βρίσκεται στην οδό Ερυθρού Σταυρού 40, στην περιοχή Διάκου Πατρών, σε οικόπεδο 20.000 m2. Το συνολικό εμβαδόν της κτηριακής δομής φτάνει τα 4.778 m2. Το

Καραμανδάνειο είναι το μοναδικό αμιγώς παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αττικής. Εξυπηρετεί περιστατικά από όλη τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά, καθώς και ένα σημαντικό αριθμό παιδιών της υπόλοιπης Πελοποννήσου και της Ηπείρου.

Η ιστορία του Καραμανδανείου αρχίζει το 1937 όταν ιδρύεται και στεγάζεται στην οικία του Ιωάννη Καραμανδάνη, στην περιοχή Κάστρου. Αφορμή για την ανέγερση του Νοσοκομείου Παίδων από τον Ιωάννη Καραμανδάνη, έμπορο σταφίδας και ιδιαίτερα δραστήριο με τα κοινά της πόλεως των Πατρών, στάθηκε ο πρόωρος χαμός του μονάκριβου γυιου του Μπέμπη Καραμανδάνη το 1910, σε ηλικία 15 ετών, από φυματίωση.

Κατά την περίοδο του πολέμου (1940), το νοσοκομείο επιτάχθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό για τις ανάγκες περίθαλψης τραυματιών και παρέμεινε υπό την εποπτεία του μέχρι το 1952, οπότε και συνέχισε να λειτουργεί ως  Ίδρυμα Μπέμπη Ι. Καραμανδάνη, «Νοσοκομείο Παίδων». 

Το νοσοκομείο παρέμεινε στον συγκεκριμένο χώρο μέχρι τον Ιούνιο του 1988, χρονιά που μεταφέρθηκε στο ανακαινισμένο κτήριο του Πρεβαντορίου Πατρών στην περιοχή Διάκου, που παραχωρήθηκε στο «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ»

Νοσοκομείο από το Δήμο Πατρέων. Το θεραπευτήριο αυτό είχε αποπερατωθεί το 1952 με έξοδα του Σουηδικού Ερυθρού Σταυρού.

ΩΡΛ κλινική στο πλαίσιο του ΕΣΥ λειτουργεί στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο από 11/1/1988, με πρώτο διευθυντή τον Ωτορινολαρυγγολόγο Μιχαήλ Αναγνωστόπουλο.

Το παρόν δυναμικό της ΩΡΛ κλινικής απαρτίζεται από: τους διευθυντές

Αθανάσιο Ασημακόπουλο (διευθυντής της κλινικής από 1/6/2012) και

Κωνσταντίνο Μουρτζούχο, τους επιμελητές Α’ Κωνσταντίνο Κουρέλη και Μαγδαληνή Τσιάκου, και τον επικουρικό επιμελητή Αναστάσιο Γουλιούμη. Η κλινική προσφέρει 2 θέσεις ειδικότητας για ένα έτος.

Η ΩΡΛ κλινική ανήκει στον χειρουργικό τομέα του νοσοκομείου και στεγάζεται στον πρώτο όροφο. Εκεί βρίσκονται τα γραφεία των ιατρών και οι θάλαμοι νοσηλευομένων. Η δύναμη σε κλίνες του ευρύτερου χειρουργικού τομέα (στον οποίο ανήκει και η ΩΡΛ κλινική) είναι 35.

Οι επιπλέον χώροι της κλινικής απαρτίζονται από δύο ιατρεία και ένα ακοολογικό εργαστήριο. Τα ιατρεία είναι πλήρως εξοπλισμένα με εργαλεία και αναλώσιμα. Ενδεικτικά αναφέρεται η διαθεσιμότητα φορητού τυμπανογράφου, εύκαμπτων και άκαμπτων ενδοσκοπίων και ενδοσκοπικού πύργου για καταγραφή και αποθήκευση εικόνων και βίντεο. Στο ακοολογικό εργαστήριο υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων, όπως: τονική ακοομετρία/παιχνιδοακοομετρία, ωτοακουστικές εκπομπές (TEOAE), αυτοματοποιημένα ακουστικά προκλητά δυναμικά (AABR), ακουστικά προκλητά δυναμικά με φαρμακευτικό ύπνο (ABR, ASSR).

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της ΩΡΛ κλινικής περιλαμβάνει τακτικά πρωινά ιατρεία κάθε Τρίτη και Παρασκευή, ακοολογικό εργαστήριο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη, και απογευματινά ιατρεία κάθε Τετάρτη και Πέμπτη. Επιπλέον στην ΩΡΛ κλινική αντιστοιχούν τέσσερεις χειρουργικές αίθουσες ανά εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Τέλος, η ΩΡΛ κλινική εφημερεύει καθημερινά για επείγοντα ΩΡΛ περιστατικά καλύπτοντας επιπλέον για εκτιμήσεις καθημερινά τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων της Πάτρας, αλλά και των όμορων νομών.

Η κίνηση στα εξωτερικά ιατρεία ανέρχεται περί τους 4000 ασθενείς ετησίως, από τους οποίους περί τους 1500 προσέρχονται στα επείγοντα ιατρεία, ενώ στο ακοολογικό εργαστήριο εξυπηρετούνται ετησίως περίπου 600 ασθενείς και διενεργούνται αντιστοίχως περί τα 1800 ακοολογικά τεστ. Εκτελούνται περί τις 600 χειρουργικές επεμβάσεις ανά έτος. Το κύριο φάσμα των επεμβάσεων είναι αμυγδαλεκτομές, αδενοειδεκτομές, μυριγγοτομές, τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού μέσου ωτός, εκτομή βραχέος χαλινού γλώσσας, εκτομή προωτιαίων συριγγίων, τραχειοστομίες, αφαίρεση κύστης θυρεογλωσσικού πόρου κ.ά.

Αντιμετωπίζεται μεγάλο φάσμα επειγόντων περιστατικών, μεταξύ των οποίων βρογχοσκοπήσεις και οισοφαγοσκοπήσεις για αφαίρεση ξένων σωμάτων, παροχέτευση αποστημάτων, τραύματα.

Η κλινική έχει πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα για τους ειδικευόμενους ιατρούς, τόσο στο χειρουργείο και στα εξωτερικά ιατρεία όσο και κατά τα εβδομαδιαία μαθήματα. Επιπλέον η κλινική συμμετέχει στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της παιδιατρικής κλινικής και της νοσηλευτικής ειδικότητας.

Τα μέλη της ΩΡΛ κλινικής έχουν μεγάλη εμπειρία μέσω επανειλημμένων μετεκπαιδεύσεων σε αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία κ.ά., συμμετέχουν δε σε πανελλήνια συνέδρια και ημερίδες ως ομιλητές σε στρογγυλές τράπεζες, αλλά και με προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις. Επίσης, εκπονούν μελέτες για δημοσίευση σε διεθνή περιοδικά με κριτές. Ενδεικτικά, κατά χρονολογική σειρά:

Ομιλίες σε συνέδρια και ημερίδες

  • 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας. Θεσσαλονίκη, 13-15/5/2022. «Η ακουστική νευροπάθεια και ο ρόλος της στην απόφαση για κοχλιακή εμφύτευση» (Μουρτζούχος Κ)
  • 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας.

Θεσσαλονίκη, 13-15/5/2022. «Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά Εγκεφαλικού

Στελέχους (ABR)» (Μουρτζούχος Κ)

21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής και

Τραχήλου. Θεσσαλονίκη, 17-20/3/2022. «Ακουστική

Νευροπάθεια» (Μουρτζούχος Κ)

  • 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου. Θεσσαλονίκη, 17-20/3/2022. «Ρινική Δυσχέρεια Αναπνοής και αποφρακτική άπνοια. Οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη του προσώπου» (Κουρέλης Κ)
  • 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου. Θεσσαλονίκη, 17-20/3/2022. «Δυσλειτουργία Ευσταχιανής Σάλπιγγας στα παιδιά. Σύγχρονες δυνατότητες χειρουργικής διαχείρισης» (Γουλιούμης Α)
  • Διαδικτυακό Σεμινάριο Πανελλήνιας Παιδο-ΩΡΛ Εταιρείας με αφορμή την

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής με θέμα «Εσύ μου μιλάς… Εγώ σε ακούω;». 3/3/2021.

«Θόρυβος, ο αόρατος εχθρός» (Γουλιούμης Α)

  • Διαδικτυακό Σεμινάριο Πανελλήνιας Παιδο-ΩΡΛ Εταιρείας με αφορμή την

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής με θέμα «Εσύ μου μιλάς… Εγώ σε ακούω;». 3/3/2021.

«ABR-ASSR: πότε και πώς» (Μουρτζούχος Κ)

  • Διαδραστική Ημερίδα Πανελλήνιας Παιδο-ΩΡΛ Εταιρείας με θέμα «Συχνές

Παιδιατρικές Παθήσεις Κεφαλής και Τραχήλου και η Διαχείρισή τους». Πάτρα,

25/1/2020. «Εκκριτική Ωτίτιδα» (Γουλιούμης Α)

  • Διαδραστική Ημερίδα Πανελλήνιας Παιδο-ΩΡΛ Εταιρείας με θέμα «Συχνές

Παιδιατρικές Παθήσεις Κεφαλής και Τραχήλου και η Διαχείρισή τους». Πάτρα,

25/1/2020. «Χρόνια Ρινοκολπίτιδα» (Κουρέλης Κ)

  • Διαδραστική Ημερίδα Πανελλήνιας Παιδο-ΩΡΛ Εταιρείας με θέμα «Συχνές

Παιδιατρικές Παθήσεις Κεφαλής και Τραχήλου και η Διαχείρισή τους». Πάτρα,

25/1/2020. Συμμετοχή με ομιλία στη Στρογγύλη Τράπεζα «Παθήσεις του

Αεραγωγού – Η Δύσπνοια και η Διαχείρισή της» (Τσιάκου Μ)

Διαδραστική Ημερίδα Πανελλήνιας Παιδο-ΩΡΛ Εταιρείας με θέμα «Συχνές

Παιδιατρικές Παθήσεις Κεφαλής και Τραχήλου και η Διαχείρισή τους». Πάτρα,

25/1/2020. Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής και ομιλία με θέμα «Έλεγχος

Ακοής και Αντιμετώπιση της Βαρηκοΐας στην Παιδική Ηλικία» (Μουρτζούχος Κ)

  • 20ό Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής και

Τραχήλου. Λάρισσα, 24-27/10/2019. «Συγγενής ρινική απόφραξη» (Γουλιούμης Α)

  • 19η Εκπαιδευτική Διημερίδα Παιδιατρικής Κλινικής Καραμανδανείου ΓΝ Παίδων

Πατρών. Πάτρα, 19-20/10/2019. «Εισρόφηση ξένου σώματος» (Γουλιούμης Α)

  • 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας. Ρέθυμνο, 7-9/6/2019. Συμμετοχή, ως εκπαιδευτής, στο Instructional Course «Βασικές αρχές λειτουργίας OAE, ABR, ASSR» (Μουρτζούχος Κ)
  • 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας, Ρέθυμνο,

7-9/6/2019. «Οξεία Μέση Ωτίτιδα» (Τσιάκου Μ)

  • Επιστημονική Ημερίδα Πανελλήνιας Παιδο-ΩΡΛ Εταιρείας με θέμα «Ενδιαφέροντα Παιδοωτορινολαρυγγολογικά Θέματα». Αθήνα, 20/4/2019. «Η χρήση των ASSR στα παιδιά» (Μουρτζούχος Κ)
  • Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ακοολογία – Νευροωτολογία»,

Ακαδημαϊκό Έτος 2017-2018 εαρινό – Α’ & Β’ Πανεπιστημιακές ΩΡΛ Κλινικές Αθηνών. Αθήνα, 16/2/2018. «Ιστορικό και ΩΡΛ φυσική εξέταση βαρήκοου νεογνού και παιδιού» (Μουρτζούχος Κ)

  • Επιστημονική Ημερίδα Πανελλήνιας Παιδο-ΩΡΛ Εταιρείας με θέμα «Αντιμετώπιση ΩΡΛ προβλημάτων στα παιδιά». Θεσσαλονίκη, 9/12/2017. «Η αξία της πρώιμης διάγνωσης της βαρηκοΐας» (Μουρτζούχος Κ)

19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου. Αθήνα, 2-5/11/2017. «Ρινορραγίες – Ξένα σώματα ρινός» (Τσιάκου

Μ)

  • 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου. Αθήνα, 2-5/11/2017. «Παθογένεια ρινικών πολυπόδων: σύγχρονες απόψεις» (Γουλιούμης Α)
  • Σεμινάριο με θέμα «Κλινικές Εξελίξεις στην Ακοολογία» (WBT, ASSR, OAE, vHIT)» – Interacoustics-Medical Experts Group. Αθήνα, 6/5/2017. «Τα ASSR στην ανίχνευση της παιδικής βαρηκοΐας & CE-Chirp» (Μουρτζούχος Κ)
  • Επιστημονική Ημερίδα Πανελλήνιας Παιδο-ΩΡΛ Εταιρείας με θέμα «Στο δρόμο για τα κοχλιακά εμφυτεύματα». Αθήνα, 17/12/2016. «Από το νεογνικό πρόγραμμα ανίχνευσης της βαρηκοΐας στη διάγνωση» (Μουρτζούχος Κ)
  • 16η Εκπαιδευτική Διημερίδα Παιδιατρικής Κλινικής Καραμανδανείου ΓΝ Παίδων

Πατρών. Πάτρα, 28-29/5/2016. «Εκκριτική ωτίτιδα» (Γουλιούμης Α)

Αναρτημένες και προφορικές ανακοινώσεις

  • 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας. Θεσσαλονίκη, 13-15/5/2022. «Συννοσηρότητα Covid-19 και αιθουσαίας νευρωνίτιδας – παρουσίαση περιστατικού σε παιδί» (αναρτημένη ανακοίνωση)
  • 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας. Θεσσαλονίκη, 13-15/5/2022. «Ανωμαλίες κοχλιακού νεύρου σε παιδιά με κώφωση: η συμβολή της μαγνητικής τομογραφίας» (αναρτημένη ανακοίνωση)
  • 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας. Θεσσαλονίκη, 13-15/5/2022. «Ακοολογικό screening σε νεογνά με μητέρες θετικές στην Covid-19 λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (αναρτημένη ανακοίνωση)

21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου. Θεσσαλονίκη, 17-20/3/2022. «Ασυνήθης περίπτωση δήγματος υμενόπτερου στην υπεργλωττιδική χώρα» (αναρτημένη ανακοίνωση)

OSA (συμμετοχή σε ελεύθερη ανακοίνωση)

  • 14th Congress of the European Society of Pediatric Otorhinolaryngology

(ESPO). Stockholm, 2-5/6/2018. “Tonsillar Hypertrophy: Body mass and Organ mass analysis” (αναρτημένη ανακοίνωση)

  • 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου. Αθήνα, 2-5/11/2017. «Συσχέτιση σε παιδιά της πραγματικής μάζας αμυγδαλών με κλινικοεργαστηριακά ευρήματα» (αναρτημένη ανακοίνωση)
  • 23ο Πανελλήνιο ΩΡΛ Σεμινάριο. Βόλος, 4-6/11/2016. «Παράλυση προσωπικού νεύρου σε παιδί επί εδάφους ασυμπτωματικής οξείας μέσης ωτίτιδας» (αναρτημένη ανακοίνωση)
  • 3rd Congress of European ORL-HNS. Prague, 7-11/6/2015. “Grisel’s syndrome complicating adenoidectomy in a case of craniosynostosis with malformed skull base but no vertebral anomalies” (αναρτημένη ανακοίνωση)

Δημοσιεύσεις ιατρών ως μελών του Καραμανδανείου νοσοκομείου σε διεθνή περιοδικά με κριτές

  • The Eustachian Tube Dysfunction in Children: Anatomical Considerations and Current Trends in Invasive Therapeutic Approaches. Goulioumis A, Gkorpa M, Athanasopoulos M, Athanasopoulos I, Gyftopoulos K. Cureus

2022, https://doi: 10.7759/cureus.27193

  • Surgery for adenotonsillar hypertrophy and otitis media in children is less demanded in quarantine times. Kourelis K, Angelopoulou M, Goulioumis